(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Grilování na pečícím kameni - žulovém
Potřebné ingredience
Prosím, prosím, v sobotu si pro něj jedeme a ráda bych věděla, jak se s ním vůbec pracuje a nějaké recepty.
Nemyslím ani jen klasiku..plátky masa... ale třeba zeleninu, mleté maso.
Postup přípravy
Moc děkuji.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Friedlunk
(upraveno)
11. 6. 2010, 14:13
Taky děláme cokoli co nás napadne. Např. grilovaná kolečka ananasu - jak čerstvá tak kompotovaná z konzervy. Ogriluji z obou stran a ještě na něj vložím plátek sýru. Sýr povolí a pak ..........vidličku a nůž a Je to prostě ňamka. Monika
JanaGram
(upraveno)
6. 5. 2010, 13:19
Dobry den,da se pouzit deska i na sporak a plyn. horaky? Jana
Tikolka
(upraveno)
11. 6. 2010, 12:41
@JanaGram
to radši né na plynový hořák by to možná šlo.... ale zaprskáte si celou kuchyň . A omastek nám z kamene vždy kape na zem, musela by jste to hlídat, otírat lepší je to venku
Jiniska k
(upraveno)
6. 7. 2009, 13:35
Dnes budeme péct na kamenu hamburgery,ty nemají chybu,stačí namlet hovězí a vepřové maso,osolit,opepřit,přidat koření na mleté maso a trochu studené vody,pořádně promíchat a dělat placky,pak na rozpáleném kamenu upéct, vložit mezi rozkrojenou housku,přidat salátek,okurku, kečup a je hamburger jak od Mac Donallda. Grilovali jsme též pstruhy,bramboráky,kuřecí,vepřové i hovězí.
Barbrak
(upraveno)
3. 7. 2009, 22:09
Prosím kde jste sehnali pečící kámen. Ráda bych se dozvěděla jak jste s ním spokojená a jak má být silný. Ještě jsem o tom neslyšela , ( jak má být silný- tloušťka a rozměry). S pozdravem Barbora. barbora.sopuchova@seznam.cz
šumafka
(upraveno)
10. 7. 2009, 18:13
@Barbrak
Už je prodávají v každém kamenictví. Tloušťka 3 - 5 cm. Je dobré ho dát do kovového rámečku, rád praská. A vybírat co nejtmavší kámen!!!!
šumafka
(upraveno)
3. 7. 2009, 21:55
Ano. Maso je na něm úžasné, houbové bramboráky ještě lepší a i obyčejný špekáček nakrájený na kolečka bezva!!! Ještě jsem na něm nezkoušela ryby?!?!
Jita K.
(upraveno)
21. 6. 2009, 7:07
Včera jsme prvně grilovali na žulovém kameni, je to super a masíčko bylo přímo vynikající . Prostě ho doporučuji Jitka
Mamina1
(upraveno)
22. 5. 2009, 16:24
Taky grilujeme na kameni a uplne vsechno, mame radi i bramboraky nebo vajicka je to opravdu super.
ONdráčci
(upraveno)
26. 4. 2009, 12:02
Pečící žulový kámen jsme sehnali v Hudčicích v kamenolomu /okres Příbram/. Je to nedaleko Březnice. Stojí 390,-.
hanahs
(upraveno)
19. 2. 2009, 14:39
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kde jste kamen sehnali a za kolik díky moc za odpověď hanka
Emule
(upraveno)
30. 7. 2008, 22:54
DObrý večer, my zrovna dnes grilovaly na kameni cukýny, vynikající, pochutnával si i manžel, který jinak cukýny nejí. Takže: menší cukýnu nakrájet na kolečka (neloupaly jsme je byly i se šlupkou) tak 0,5 cm osolit a hned pokládat na nahřátý (rozpálený) kámen a na kameni ještě posypat vegetou pak otočit - fakt vynikající. Totéž lze udělat s bramborama na plátky a posolit a vegetou, taky super chuť.
I-robot
(upraveno)
29. 7. 2008, 18:00
Dobrý den Leni,můžete mi prosím napsat kde jste pečící kámen - žulový sehnala?Už jsem o něm slyšela a maso je prý velmi křehké a vlastně vše co se na tom připravý je moc dobré. Děkuji Jarka
Koblížci
(upraveno)
29. 7. 2008, 18:17
@I-robot
Jaruš, manžel ho od někoho dostal..ale předpokládám, že se dá nechat udělat u kameníků.. Jinak je vážně skvělý!! Vyzkoušela jsem spoustu typů, co jsou níže a Jen..my ho máme hodně silný, je potřeba pořádně rozehřát!! Masíčko skvělé, brambory úžasné a sýr..ten je božský by chtěly pořád něco kuchtit ... Jsem vážně moc spokojená, údržba je potom jednoduchá..vlažné setřít mokrou haderkou..a je hotovo!!
I-robot
(upraveno)
24. 8. 2008, 19:58
@Koblížci
Leni děkuji,tak snad ho také seženeme.Včera jsme se vrátily s chalupy kde jsme byli se známími a měli tam rošt s kamenem a dělaly jsme na tom ryby.Opravdu něco mimořádného.Moc jsme si pochutnaly.Dělali jsme to v alobalu.
Koblížci
(upraveno)
20. 7. 2008, 15:51
Tak jsme napoprvé vyzkoušeli maso..no, chybama se člověk učí..teď už vím, že kámen musíme rozehřívat mnohem déle... Maso se nám spíš dusilo ve vlastní šťávě , ale i tak bylo moc dobré...Hlavně děti si pomlaskávaly a ty maso moc nemusí.. Máme kámen hodně silný.. Takže příště už to bude lepší.. V každém případě údržba super!! Vlažné setřít vlhkou haderkou a je jako nový
sucháč
(upraveno)
17. 7. 2008, 19:00
Dobrý den Leni, plát máme už dva roky, je fakt super. Děláme na něm vše (naložené maso, klobásky) a super jsou bramboráky (bramborové i cuketové) . Recept žádný nemám, prostě se dělá cokoliv, co se zrovna naloží. Myslím si, že budete určitě spokojená. Přeji pěkné grilování Jana
Marienova
(upraveno)
15. 7. 2008, 22:45
Na kameni pečeme plátky rajčat posypané čerstvou bazalkou. Stačí jen chviličku.
Willow M
(upraveno)
15. 7. 2008, 12:56
My taky grilujeme na kameni. Ale poslední dobou jsme si oblíbili spíš grilovanou zeleninu. Papriky plněné balkánem, grilovanou cuketu, brambory. Jsou to mňaminky a po klobásce už šáhne málokdo. Slyšela jsem, že i grilovaná kedlubna je výborná, ale tu jsme nezkoušeli.
dudidlo
(upraveno)
10. 7. 2008, 22:20
Na kameni můžete dělat opravdu cokoli, jak je již dole psáno.........................ale nedávno u nás byla návštěva z Mexika a grilovali jsme tortily se sýrem - mňamózní bašta Tortilu, ať již koupenou (může být klidně i arabský chleba či kukuřičné placky, ale ty mají již svou specifickou chuť a nemusí každému chutnat) nebo doma dělanou (recept určitě najdete tady na MMB) naplníte sýrem - my měli spešl mexický, ale pak jsme také vyzkoušeli mozarellu a eidam (ale ten nesmí být moc suchý-tvrdý) ................prostě dle chuti. Mozarellu tam dáte v tených kolečkách, eidam je lépe nastrouhat nebo dát tenké plátky, překlopíte napůl a opečeta až je sýr roztopený a . Protože miluji Nivu, chystám se na naplnit tortily jí ....................už se těším Tak vyzkoušejte, chutná to i dětem
Dulidu
(upraveno)
10. 7. 2008, 9:43
Ahoj, taky máme šutr - je v krbu ve vyjížděcím rámečku - před grilováním se potře olejem a pečeme maso jakkoli naložené - v koření, bylinkách, perfektní jsou i karbanátky z mletého masa, ze zeleniny nejradši brambory - plátky stačí osolit, pak cuketu na plátky - osolit, nechat chvíli vytéct vodu, pak potřít česnekem rozetřeným se solí a péct, mňam, volská oka - koupili jsme velkou kulatou formičku, do ní se vajíčko klepne a upeče, no a nakonec topinky - nemají naprosto chybu Tak dobrou chuť, šutr je perfektní
Koblížci
(upraveno)
10. 7. 2008, 9:47
@Dulidu
Díky!!!
kytka80
(upraveno)
10. 7. 2008, 9:20
My asi nemáme tak velkou desku. Máme jí bez rámu. Také na tom děláme masíčko, ale také je na tom výborná cmunda. Pod ní drobet oleje. A už se peče. Také obyčejné plátky brambor. Drobet oleje a osolit. Je to dobrá příloha k masíčku nebo máme někdy jen tak samostatně. Také nás teta naučila plátky cukety. Opéct z jedné strany, otočit a navrh dát přes tu cuketku plátky (jen o velikosti cukety) sýra (ten balený po jednotlivých plátcích, je takový tavený - nerozteče se kolem). Je to moc dobré. A mám moc ráda na ohni sýr cihlu. Mám zkušenost, že na plátě je nejlepší. Také si děláme topinky. I bez oleje. Potom si je natřeme drobet máslem a osolit. Vlastně, co vás napadne, co se dá opéct. Je to opravdu výborný. Tak přeji úspěšné grilování
Koblížci
(upraveno)
10. 7. 2008, 9:26
@kytka80
Jé, JItko, to jsou chutě.. tu cihlu tam děláte jak? Nepřipeče se??
kytka80
(upraveno)
10. 7. 2008, 9:53
@Koblížci
Položím jí a čekám. Začne se roztápět, ale z té strany, co se peče udělá krásnou krustičku. Otočím jí (ale chce to nějakou dobrou obracečku - něco jako je zednická lžíce, takový úzký) a to samé se udělá i z té druhé strany. Hlavně je to celé roztopené. Nad samotným ohněm se mi to vždy po krajích roztékalo a kapalo a uprostřed byla ještě ztuhlá. Na plátě to nemá chybu. Tak zkuste
Petulka78
(upraveno)
10. 7. 2008, 8:54
Na grilováni je perfektní ale musí se dát do řelezného rámečku jinak se může žérem přepůlit ( to se nám už stalo ..) ono i tak vám v rámečku trošku praskne ale né tak moc. Musí se nechat pořádně zhřát a pak tam dávat maso já na to vždy vleju trochu oleje a poznám jestli je už dost vyhřátý ...jinak recept vám neporadím protože u nás vede klasika maso naložené v oleji .... a zeleninu no tu bych asi do nich nedostala.
Koblížci
(upraveno)
10. 7. 2008, 9:24
@Petulka78
Díky. My ho v rámu máme..právě v sobotu si pro něj jedeme a hned chceme vyzkoušet. Jen...to rozehřívání kamene..oheň se dělá přímo pod kamenem nebo se tam dává až uhlíky jako do klasických grilů??
Petulka78
(upraveno)
10. 7. 2008, 10:38
@Koblížci
Ano přímo pod kamen mi dáváme na ohniště né na gril ale to je asi jedno co pod tím hoří
Dulidu
(upraveno)
10. 7. 2008, 9:44
@Koblížci
topíme pod kamenem ...
Elvela
(upraveno)
10. 7. 2008, 9:01
@Petulka78
přesně jak píšete,deska žárem praskne a proto musí být v rámu,ale jinak je na tom masinko mňam,mňam